Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Wat te doen na overlijden?

Na een overlijden is het goed om direct de huisarts (of zijn of haar vervanger) te bellen. Hij/zij is degene die het overlijden officieel bevestigt.

Als dit is gebeurd, kan de familie verder handelen door de de uitvaartverzorger te bellen en eventueel een dominee/voorganger van het overlijden op de hoogte te stellen. U bent altijd vrij in uw keuze van een uitvaartverzorger.

Veel families denken dat de laatste verzorging - het wassen en kleden - van een overledene zo snel mogelijk na overlijden dient te gebeuren. Dit is echter niet noodzakelijk. Veel belangrijker kan het zijn dat alle gezins-/familieleden afscheid kunnen nemen van bijvoorbeeld vader of moeder in de situatie zoals hij of zij is overleden. Het overlijden kan zo overrompelend snel zijn gegaan, dat sommige kinderen nog onderweg zijn. De confrontatie met hun overleden vader of moeder is van veel groter belang dan het direct verzorgen van het lichaam en/of het overbrengen van het lichaam naar een uitvaartcentrum.

Na de laatste verzorging kan de keus tussen opbaren in het woonhuis of in een uitvaartcentrum ook op de 2e of 3e dag gemaakt worden. Wel is het belangrijk om onder het lichaam zo snel mogelijk een (bed)koeling aan te brengen.

Vanaf 1 januari 2010 is de termijn waar binnen de uitvaart moet plaatsvinden, langer geworden: U telt de dag van overlijden niet mee en heeft u maximaal 6 werkdagen tot uw beschikking. Het is absoluut niet noodzakelijk en zelfs niet gewenst dat alle zaken die met de uitvaart te maken hebben binnen enkele uren geregeld worden. De kans dat u keuzes maakt die niet weloverwogen zijn en na de uitvaart soms betreurd worden, is dan vele malen groter.